Bułki bez jajek – Przepis

1 kg mąki pszennej, 0,5 L mleka, 10 dag masła, 1 jajo, 10 dag cukru, 3 dag drożdży, 1 dag soli.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać pół szklanki letniego mleka, wysypać czwartą część mąki, po czym, dolewając mleka, rozczynić rzadkawe ciasto. Z wierzchu posypać je mąką, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do ciasta sól, cukier, resztę mąki i tyle mleka, by ciasto po wyrobieniu było gęste. Wlać ciepłe sklarowane masło i dalej wyrabiać, aż ciasto odstanie od rąk. Po wyrośnięciu formować bułki, kłaść na blachy posypane mąką i odstawiać, Gdy bułki wyrosną, smarować rozbitym jajkiem i piec w gorącym piecu.

 

#facecitezgotuja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *