Chleb Pszenno-Żytni – Przepis

0,5 kg pszennej mąki, 0,5 mąki żytniej, woda (mleko, serwatka), 1 dag kminku lub czarnuszki.

Rozczyn: 2 dag drożdży, 0,5 dag cukru, 3 dag mąki, wodaZarobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Wymieszać w misce mąkę pszenną i żytnią, wyłożyć wyrośnięty rozczyn, dodać soli, mleka lub serwetki.

Wyrobić ciasto, dodać opłukanego kminku lub czarnuszki, postawić do wyrośnięcia. Przygotować długą wąską formę. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć do formy, postawić powtórnie do wyrośnięcia, posmarować letnią wodą, włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około jednej godziny.

 

#facecitezgotuja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *